Rektörümüz Prof.Dr.Yener Yörük Açıkladı: ”İpsala Pirinci Temiz Çıktı”

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği’nin İftarına Katılan Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Yapılan Araştırmalar Sonucunda İpsala Pirincinin Temiz Çıktığı Müjdesini Verdi.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği’nin geleneksel iftar yemeği önceki akşam Saklı Bahçe’de gerçekleştirildi. İftarda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük ; “Yapılan Araştırmada İpsala Pirinci Temiz Çıktı” müjdesini verdi.

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının %25’ini karşılayan İpsala topraklarının ve üretilen pirincin temiz çıktığı açıklandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Trakya Üniversitesinin İpsala bölgesinde yaptığı çalışmalar sonucunda, ilçenin toprak yapısı ile özellikle en büyük geçim kaynağı olan pirinçte yapılan tahlillerin temiz çıktığını söyledi.

İpsala’da bulunduğu bir toplantıda konuşan Rektörüz şunları kaydetti: “Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından 60 bin liraya mal olan proje kapsamında, İpsala bölgesinde 42 tarlada yapılan araştırmalarda, toprak, su ve elde edilen çeltik (pirinç) örneklerinde yapılan tahliller sonucunda şu bulgulara ulaşıldı.

Ulaşılan üç temel bulguda özetle şu şekildeydi: Toprak kalitesi özellikle çeltik ürünü üretilen bu 42 sahada toprak kalitesinin çok iyi olduğu saptandı. İkinci araştırma alanı su kalitesiydi, ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan suların bazı ağır metaller açısından kalitesinin düşük olduğu görüldü. Bu konuda Devlet Su İşlerinin Trakya bölgesinde yaptığı yeni yatırımlar ve çalışmalar ile su kalitesinin önümüzdeki yıllarda daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Üçüncü ve en önemli bulgumuz ise pirinçte (çeltikte) yapılan araştırmada ağır metal seviyeleri konusunda Türk Gıda Kodeksi tarafından sınır değerlerin çok altında olduğu tespit edildi ve insan sağlığı açısından hiçbir risk teşkil etmediği bulundu. Bu anlamda Ülkemizde üretilen yerli pirincin yarısını karşılayan Edirne ve özellikle İpsala pirincinin temiz çıkmış ve sevindiricidir.” 

KERMAN,”YERLİ PİRİNCE GÜVENİN”

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği başkanı Mehmet Kerman ise, İpsala bölgesinde yaklaşık 220 bin dekar, Edirne genelinde 450 bin dekar alan çeltik ekimi yapıldığını bu yıl ürün kalitesinin iyi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

Geçtiğimiz aylarda ithal pirinçte yaşan GDO tartışmasının ardından, her zaman söylediğimiz gibi tüketicinin yerli pirince güvenmesi gerektiğini dile getirmiştik.

Trakya Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda bizim söylediğimizi doğruladı yani İpsala’nın toprakları ve Pirinci temiz çıktı. Üreticilerimizin alın teriyle ürettiği ürünlerimiz önümüzdeki dönemde daha da değerlenecektir.”

İftar yemeğine İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Tabur Komutanı Rauf Öztürk ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belde Belediye Başkanları, Birlik ve Kooperatif Başkanları, Mahalle ve Köy muhtarları ile Çeltik Üreticileri katıldı.

(Haber: İpsala Kaymakamlığı Web Sitesi )

Ek Resimler
Bu içerik 27.07.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1438 kez okundu.