Trakya Üniversitesi MEYOK 5. Danışma Kurulu Toplantısı Yapıldı

Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü’nün (MEYOK) 5. Danışma Kurulu Toplantısı, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Meriç Nehri Kenarı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Baro Başkanı Alper Pınar, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Yurtcan, Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları müdürleri ile Edirne il protokolü katıldı. Toplantının gündeminde ise “3+1 İşyeri Uygulama Eğitimi” sistemi yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda, 3+1 İş Yeri Uygulama Eğitimi ve hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgiler paylaşarak, “Üç yıl önce Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun emek ve gayretleriyle başlattığımız iş yeri uygulama eğitimlerine, paydaşlarımızın katılımı, işbirliği ve desteği ile büyüyerek devam ediyoruz. Bu süreçte, sayıları 10 olan meslek yüksekokullarımız arasından 5’inde 3+1 İş Yeri Eğitimi Sistemi’ni hayata geçirerek önemli bir başarıya imza attık. Şu an bünyemizdeki okullarda, 62 program ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyoruz. Bunlara, 22 programı daha dâhil edebilmek için çalışmalarımız var. 2017 yılında hayata geçirdiğimiz ve altyapısını oluşturmada ciddi katkılarımız olan bu model, ilerleyen yıllarda da Trakya Üniversitesi’ne, Edirnemize ve Ülkemize istihdam alanında kaynak olmaya devam edecek. Bunun yanı sıra Trakya Üniversitesi Kariyer Merkezi bünyesinde oluşturulan kariyer uygulaması sistemi, bizleri gururlandıran bir çalışma olarak önemli katkılar sağladı. Bu sistem ile elektronik ortamda öğrencimizi ve işverenimizi ortak bir platformda buluşturabiliyoruz. Her geçen gün, sisteme kayıt olan öğrenci sayımız artıyor. Sisteme kayıtlı öğrenci sayımız 4.350 ve bu öğrencilerin 2020’si, 3+1 İş Yeri Uygulama Eğitimi’nde yer alan çocuklarımız. Bu rakam, kamu-üniversite ve sanayi iş birliğinde geldiğimiz noktayı ve sistemin çarklarının nasıl işlediğini göstermesi açısından son derece değerli bir sonuç.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda’nın ardından söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın “2023 Eğitim Vizyonu” hakkında açıklamalarda bulunarak, mesleki ve teknik anlamda öğrencileri çok güzel gelişmelerin beklediği bilgisini kaydetti. Öğrencilere, eğitimlerine başlar başlamaz staj imkânı tanıdıklarını belirten Dr. Önder Arpacı, sigorta primleri ile stajyer maaşlarının da ödendiğini belirtti. Mesleki ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilerin yaşıtlarına göre, erken yaşta meslek hayatına atılabildiklerini sözlerine ekleyen Dr. Önder Arpacı, kamu kurum ve kuruluşlarının personel alımlarında meslek lisesi öğrencilerine avantajlar sağladığını ifade etti. Eğitim öğretim süreçlerinde mesleki tecrübe kazanan öğrencilerin mezun olduğu zaman piyasada daha kolay iş bulabildiklerini söyleyen Dr. Önder Arpacı, “Ayrıca bir başka kazanım olarak da öğrencilere mezun oldukları alana göre işyeri açma belgesi verilmesinden söz edebiliriz. Bu çocuklarımızın geleceği için önemli bir kazanım. Yine, meslek liselerinden kalfalık, ustalık belgeleri de alabilmekteler. Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda yolumuza, emin adımlar ve kararlılıkla devam ediyoruz.” dedi.

Özel Trakya Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yazgan ise 3+1 Uygulama Eğitimi Sistemi’nin çok faydalı bir model olduğunu belirterek projede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Orhan Yazgan ayrıca, Edirne’nin sağlık turizmi açısından çok ciddi bir potansiyel taşıdığını belirterek, sistemin bu anlamda da önemli katkılar sağlayacağına değindi.

Modavizyon Genel Müdürü Turgut Bakır konuşmasında, istihdam ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla çalıştıklarını ifade ederek, Trakya Üniversitesi’nde hemen her sektör ve pazarda hizmet verecek nitelikte ara elemanlar yetiştirildiğine dikkat çekti. Geleceğin teminatı gençlerin yetiştirilmesi için üniversite ve kent etkileşiminde önemli iş birliklerine ve projelere imza attıklarını belirten Turgut Bakır, gençleri kaybetmemek için onlara iş imkânı hazırlamanın önemli olduğu bilgisini paylaştı. Trakya Üniversitesi’nin meslek yüksekokulları bünyesinde açılacak yeni programların kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Turgut Bakır, sanayiciler olarak değerli iş adamlarının katkılarıyla öğrenciler için her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Turkcell Global Bilgi Edirne Lokasyon Müdürü Harun Eren ise Trakya Üniversitesi ile imzaladıkları protokollerden kısa sürede önemli sonuçlar elde ettiklerini belirterek, “Üniversitemiz ile gerçekleştirdiğimiz protokollerin ardından öğrenciler ile daha entegre ve uyum içerisinde önemli adımlar attık. Bugün, 1.750 çalışanımızın %30 kadarının Trakya Üniversitesi mensubu olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. 100’e yakın öğrencimiz yarı zamanlı olarak bizlerle çalışmakta. Yabancı dil bilen öğrencilerimizin yanı sıra uluslararası öğrencilerimize çalışma fırsatları hazırladık. Ayrıca, Mühendislik Fakültesi bünyesindeki akademisyenlerimizle sık sık bir araya gelerek bilişim ve iletişim alanında projeler üretmeye çalışıyoruz. Üniversitemizin Kariyer Merkezi ile sürekli iletişim halindeyiz. Öğrencilerimize ne gibi fırsatlar sunabileceğimiz konusunda yetkililerle istişare toplantıları düzenliyor, bir araya geliyoruz. İmzaladığımız yeni bir protokol ile öğrencilerimize daha staj dönemindeyken iş başı yaptırdık, istihdamlarına katkı sağladık. Öğrenciler hem öğreniyor hem para kazanıyor. Bu noktada üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğimizi de belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

Migros Trakya Bölge Müdürü Murat Çetinkaya, Migros A.Ş.’nin kurumsal politikaları ile misyon ve vizyonundan söz ederek, öğrenciler için oluşturduğu projelerden bahsetti. Migros’ta, üniversite öğrencilerine özel kısmi zamanlı çalışma imkânı olduğuna dikkat çeken Murat Çetinkaya, öğrencilerin okul ve derslerinden geri kalmadan eğitim ve çalışma hayatlarına devam edebildiklerini söyledi. Edirne’de 225 çalışanları olduğunu dile getiren Murat Çetinkaya, bunlar arasında Trakya Üniversitesi’nden öğrenciler olduğunu da belirtti. Üniversite öğrencilerinin, okullarını bitirdikten sonra Migros A.Ş. bünyesinde yönetici pozisyonunda çalışabildikleri bilgisini de paylaşan Murat Çetinkaya, “Part Time Yönetici Geliştirme adını verdiğimiz programla, son sınıf öğrencilerini eğitim öğretimlerinin ikinci döneminde 6 aylık kapsamlı eğitimlere alarak, mezun olduktan sonra yönetici olarak çalışabilmelerine olanak sağlayan bir sisteme sahibiz. Bu programa dâhil olarak eğitimlere katılan 12 Trakya Üniversitesi mezunu öğrenciden 10’u bizimle birlikte çalışmaya devam ediyor. Yetişmiş insan gücüne her sektörde ihtiyaç olduğundan, 3+1 İş Yeri Uygulama Eğitimleri önemsediğimiz konular arasında. Trakya Üniversitesi ile olan uyum ve iş birliğini sürdüreceğiz.” dedi.

Edirne Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz, mesleki ve teknik eğitimlerin piyasanın ara eleman ihtiyacını karşılamak için önemli olduğunu hatırlatarak, bu yılki önceliklerinin mesleki eğitimler olduğunu vurguladı. Trabzon’da düzenledikleri toplantıda, Türkiye’deki mesleki eğitimin masaya yatırıldığını söyleyen İsmet Açıkgöz, “Paneller düzenledik, Amerika’dan iş adamları, eğitmenlerle birlikte çalıştık ve nasıl daha ileriye gidebileceğimizi tartıştık. Sayın Rektörümüzü 3+1 İş Yeri Uygulama Eğitimi çabaları için kutluyorum. Tesis edilen birlik ve beraberlik sayesinde daha iyi noktalara da geleceğimize inanıyorum. Ticaret odaları, borsaları ve özel sektör ile Üniversite iş birliği çabalarına devam etmeli.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise Trakya Üniversitesinin, 3+1 Eğitim Sistemini uygulayan öncü üniversitelerden biri olduğunu hatırlatarak, “Bu sistemi daha önce Sakarya Üniversitesi uyguluyordu ve değerli Hocalarımdan oluşan bir ekip Sakarya’ya giderek incelemelerde bulundu. Bu adım, Üniversitemiz ve kentimiz için örnek bir çabaydı. Bu süreçte, meslek yüksekokulu müdürlerimiz sürekli bir araya geldiler, bu işe liderlik ettiler. Bir program oluşturulması, okullardaki derslerin yeniden yapılandırılması ve saatlerin düzenlenmesi büyük emek ve gayretlerle oldu. Ardından, çocuklara nerelerde bu imkânları sunabileceğimizi tartıştık. Kurumlar, iş yerleri, sektör temsilcileri, iş adamları ziyaret edildi, Üniversitemize davet edildi. Sahaya adım attık, Edirne’de faaliyet gösteren ve kentin ekonomisine yön veren kurum ve kuruluşlarla bir araya geldik. Üniversite, iş dünyası ve kent etkileşimine örnek teşkil edecek iş birlikleri ve projeler ortaya çıktı. Sonra bu yerlerle öğrencilerimiz buluştular, tanıştılar. Hocalarımız, öğrencilerimizi çalıştıkları iş yerlerinde çalışma sırasında denetledi. Yapılan ve geliştirilen iş birlikleri, atılan adımlarla meslek yüksekokullarımızdaki öğrencilerimizin önemli çoğunluğu mezuniyet sonrasında da iş yerlerinde kaldı. Bu yıl da 2.000’e yakın öğrencimiz, Edirne ve civarındaki sanayi kuruluşlarına, işletmelere gidecek. Bu rakam her yıl artmaya devam edecek. Açacağımız yeni bölümler de 3+1 Uygulama Eğitimi Sistemi’ne girmek istediklerini belirtti. Sosyal Bilimler de gelecekte bu sistemin bir parçası olacak. Sistemin öğrencilerimize önemli avantajları oldu. Mesleklerine en iyi şekilde hazırlandıkları gibi staj yaptıkları yerlerde çalışmalarını devam ettirerek erken iş sahibi oluyorlar. Mezun olduktan sonra iş başvurularında benim tecrübem yok demiyor, hayata bir adım önde, özgüvenle başlıyorlar. Üniversite sınavına giren öğrenciler tercihte bulunurken gidecekleri yerde iş yeri uygulama eğitiminin olup olmadığına bakıyor. Bu sayede tercih edilirliğimiz arttı, bölümlerimizin kontenjanları doldu. Öğrencilerimiz araştırarak geliyor. İşverenler de durumdan memnun. Kiminle çalışacaklarına, görerek, deneyerek karar veriyorlar. Durumdan memnuniyet her iki tarafta da giderek artıyor. Birçok iş yeri ile yeni iş birlikleri ve tecrübe aktarımı için görüşüyoruz. Bu noktalara gelmemizde emeği geçen başta MEYOK Koordinatörümüz Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda olmak üzere ilgili tüm hocalarımıza, iş adamlarımıza, sanayicilerimize, oda ve borsalarımıza teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.


Haber: Sertan Atasoy
Editör: Ali Küçükoğlu
Fotoğraflar: Erdinç Akbulut
Ek Resimler
Bu içerik 07.01.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1324 kez okundu.