Yüksekokul Müdürümüz YÖK'te Düzenlenen Sempozyuma Katıldı

Yükseköğretim Kurulu Tarafından 13 Aralık 2017 Salı günü "Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu” Yükseköğretim Kurulu büyük toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya üniversitemizi temsilen Meslek Yüksekokulları Koordinatörü ve Yüksekokulumuz Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati ARDA ile birlikte Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülay ŞEREN ve Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Semiha KARTAL katıldılar.

            Yükseköğretim Kurulu tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımıyla "Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu" düzenlendi. Kadın istihdamına yönelik yaşanan problemler ve çözüm önerilerinin ele alındığı sempozyuma milletvekilleri, üniversitelerden rektör ve rektör yardımcıları, üniversitelerin kadın çalışma merkezi yetkilileri, ilgili akademisyenler, kadın girişimciler ve çeşitli üniversitelerden öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya birer açılış konuşması gerçekleştirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma planında mesleki eğitime ciddi önem atfedildiğini bildiren Başkan Saraç, "2017'de Yükseköğretimde yer alan öğrenci sayısının 2 milyon 566 bini yani %33'ü meslek yüksekokullarında mesleki eğitim almaktadır. Bu sayının %48'i kız öğrencilerden oluşmaktadır." diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulu olarak bugün meslek yüksekokullarında iş gücüne yeterli beceri kazandıran bir eğitimi, iş dünyasının mesleki eğitime katkısının arttırılmasını, sektörün mezunlara sahip çıkmasını ve MYO'lardaki kız öğrenciler için "Güçlendirme Eğitimi" politikalarını öne çıkarmayı önemsediklerini söyledi.

YÖK Başkanı Saraç'ın ardından konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, eğitim seviyesi yükseldikçe kadınların hem iş gücü piyasasına girişlerinin hem de istihdam oranlarının ciddi şekilde arttığını gözlemlediklerini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise konuşmasında son 15 yılda reform niteliğinde adımlar atıldığını, bunun için anayasal ve yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. 

Konuşmaların ardından İstanbul Ticaret Üniversitesinden Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz moderatörlüğünde, T.B.M.M. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ve Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Timur Gültekin'in katılımıyla yapılan Açılış Paneline geçildi.

Açılış Panelinin ardından Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar başkanlığında sözlü sunumlar gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Zuhal Erol "Mesleki Eğitim Nitelikli Kadın Eleman İstihdamını Nasıl Etkiliyor? İyi Bir Örnek: Sakarya Üniversitesi 3+1 Eğitim Modeli" başlıklı, Yıldız Teknik Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. N. Özlem Ünverdi "Mesleki Eğitimde Kadının Yeri ve Performansı" başlıklı, Ahi Evran Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Fatma Çelik "Dünyanın İlk Kadın Meslek Örgütlenmesi: Bacıyan-ı Rum" başlıklı, Bartın Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Mine Demir ise "Osmanlı'dan Cumhuriyete Meslek Eğitiminde Kadınlara Yönelik İzlenen Politikaların Günümüze Sağlayacağı Katkılara Dair Değerlendirmeler" başlıklı sunumları gerçekleştirdiler.

Sempozyumun soru/cevap bölümünün tamamlanmasının ardından Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Serpil SANCAR tarafından sempozyum hakkında değerlendirmeyi içeren kapanış konuşması yapıldı.

Ek Resimler
Bu içerik 15.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 728 kez okundu.