“Ekonomide Ufuk Turu” adlı Program Yüksekokulumuzdan Yayınlandı

Geçtiğimiz Cumartesi (28.09.2013) akşamı Tek Rumeli TV ekranlarında İpsala’dan canlı olarak yayınlanan “Ekonomide Ufuk Turu” adlı programda İpsala Pirinci ve çeltik üreticilerinin karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı.
     Saat 21.30’da İpsala Meslek Yüksek Okulu’ndan gerçekleştirilen canlı yayın ile izleyiciler ile buluşan programın sunuculuğunu İstanbul Işık Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Ferman ve Keşanlı Yönetici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eler yaptı.
     Programa; İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman, Hamzadere Sulama Kooperatifi Başkanı Seçkin Şimşek ve İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hayati Arda katıldı.
     Çeltiğin ekilişinden üretim aşamalarına, tescil sürecinden markalaşma çalışmalarına, üreticilerin karşılaştığı sorunlardan pazarlama aşamalarına kadar birçok konunun konuşulduğu program yaklaşık 2 saat sürdü.
     Programın açılış konuşmasını yapan KEYİAD Başkanı Ahmet Eler, ticaret erbabı ve bölgedeki kurum kuruluş temsilcilerinin el ele vererek İpsala Pirinci’nin markalaşması yolunda birlikte attıkları adımları çok büyük bir başarı olarak değerlendirerek çalışmaları yakından incelediklerini ve bölgenin bu birlikteliğinin daha birçok önemli gelişmeyi beraberinde getireceğini belirtti.
     Daha sonra söz alan Prof. Dr. Murat Ferman’da dünya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili genel bilgiler verdi.
     Programda ilk olarak söz alan İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala’da gerçekleştirilen çeltik üretimi ile ilgili genel bilgiler vererek şunları söyledi;
Mehmet Gürbüz, “Kişi başı ortalama pirinç tüketimi sektörü olumsuz etkiliyor.”
     “İlçemizde 17 adet çeltik fabrikamız mevcut. Bu fabrikalarımız tam kapasite ile çalıştıklarında 750 bin ton çeltik işleyebiliyor. İpsala’da pirinç, damardaki kan gibidir. Çiftçilerimiz ile gurur duyuyoruz. Onlar teknolojiyi yakından takip ederek verimi ve kaliteyi arttırmak için ellerinden gelen her türlü gayreti gösteriyorlar. Bu özverileri pirinç ithalinden bizleri kurtarmıştır. Edirne ili Türkiye pirinç üretiminin %50’sini oluştururken İpsala’nın payı bu oranda %20’dir. 2000 yılında ABD’de dekarda 630 kg olan verim ülkemizde 430 kg civarında idi. Günümüzde dekar başına 750 kg’lık bir verimle çiftçimiz bu oranı hemen hemen iki katına çıkarmıştır. Kişi başı ortalama pirinç tüketimi sektörü olumsuz etkiliyor. Diğer ülkelere baktığımızda Türkiye’deki kişi başı yıllık 7 kg’lık tüketim oldukça az. Tüketim bilincini yaymalıyız.  Özellikle tüketicilerimizin, televizyonlarda yayınlanan ve pirincin sağlıksız olduğunu dile getiren bazı sorumsuz programları dikkate almamalarını istiyoruz. Denize sıfır konumda yetiştirilen ve kendine has bir lezzeti olan İpsala Pirinci sağlıklıdır.”
Mehmet Karagöz, “Çeltik sadece tarım değil aynı zamanda bir sanayi ürünüdür.”
Mehmet Ali Gürbüz’ün ardından konuşan İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ise İpsala Pirinci’nin ve üreticilerin hak ettiği değeri görmediğini dile getirerek, İpsala’daki çeltik işleme fabrikalarının tam kapasite ile çalışmalarına olanak sağlayacak adımların atılması gerektiğini ifade etti. Karagöz, çeltiğin ilaç sanayinden çelik işleme ve hayvancılığa kadar birçok alanda kullanıldığını dile getirerek İpsala Pirinci’nin paketlenmesi konusunda yakın zamanda önemli adımlar atılacağını söyledi.
İbrahim Girgin, “İpsala Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Sağlamaktadır.”
İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin’de programda yaptığı konuşmada, Türkiye’de en iyi verim ortalamasına sahip pirincin İpsala Pirinci olduğunu belirterek şunları kaydetti;
“Bölgemiz tarım bölgesi olduğu için bizlerde kurum kuruluş ve sivil toplum örgütleri olarak bölgenin gelişimini tarım üzerine planlamaktayız. İpsala ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Gerekli imkanlar sağlandığında Türkiye’nin bütün pirinç ihtiyacını bu bölgeden karşılamayı vaat ediyoruz. Bölge olarak marka olma yolunda ciddi çalışmalarımız var. “Tarladan sofraya” sloganı ile bölgenin tarım potansiyeline dikkat çekiyoruz. Tüketicilerimiz yerli pirinci ve özellikle de yüzde yüz yerli ve GDO’suz İpsala Pirinci’ni tercih etsinler, Türk Çiftçisine güvensinler.”
Mustafa Helvacıoğlu, “İpsala Pirinci Türkiye’nin İlk ve Tek Tescilli Pirincidir.”
Programdaki konuşmasına, hasat ve harman öncesi çiftçilere bereketli ve bol kazançlar temennisi ile başlayan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Markalaşmanın önemini bölge olarak en iyi bilenlerdeniz. Bu yüzden markalaşmayı çalışmalarımızda birinci sıraya koyuyoruz. Geleceğe miras bırakmak istiyorsanız bunun en önemli adımı markalaşmaya önem vermektir. İpsala Pirinci Türkiye’nin ilk ve tek tescilli pirincidir diyoruz. Gelecekte yöresel ürünler öne çıkacak, çalışmalarımızı ve adımlarımızı tüm bölge el ele vererek bu yönde atmalıyız. İpsala’nın Türkiye çeltik üretimindeki rolü daha belirleyici olmalı. Fiyat belirlenecekse çeltik ile ilgili herhangi bir karar alınacaksa İpsala’daki ve bölgemizdeki çiftçilerimiz söz sahibi olmalı diye düşünüyoruz. Artık marketlerde İpsala Pirinci’ni tescilli logosu ile tüketicilerimizle buluşturacağız. Tescil süreci tamamlandı sayılır. Bölge olarak, <Markalaştıkça büyüyor, büyüdükçe markalaşıyoruz>” şeklinde konuştu.
Mehmet Kerman, “Paketleme Tesisleri Bir An Önce Faaliyete Geçmeli.”
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman ise konuşmasında, paketleme tesislerinin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğinin altını çizerek, bazı firmaların bu konuda başarılı çalışmalar yaptığını dile getirdi. Fabrikaların tam kapasite ile çalışmadığını da sözlerine ekleyen Kerman, TMO’nun yerinde emanet ve randevu sistemini devam ettirmesi gerektiğini belirterek lisanslı depoculuk hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında diyetisyenlerinde televizyon izleyicilerine yanlış bilgiler verdiğini belirten Mehmet Kerman, “Pirinç zararlı olsaydı, tüketimi kişi başı yıllık 50 kg ‘mı geçen ülkelerde bunun sonuçları görülürdü. Böyle bir şey yok. Pirincin birçok hastalığa ve insan sağlığına yararlı olduğu raporlarla kanıtlanmıştır” dedi.
Seçkin Şimşek, “Sulamada kullanılan elektriğin maliyeti çiftçiyi mağdur ediyor.”
Hamzadere Sulama Kooperatifi Başkanı Seçkin Şimşek’te programda yaptığı konuşmada sulamada kullanılan elektrik maliyetlerinin çiftçiyi mağdur ettiği dile getirerek, faturaların aylık olarak değil de yılda bir kez gelir elde eden üreticiye göre yıllık olarak düzenlenmesi gerektiğini savundu. Şimşek konuşmasının devamında Hamzadere Barajı’nın Trakya’nın GAP’ı olduğunu dile getirdi ve Baraj ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Programda konuşan Hüseyin Darcan’da, çiftçilerin özellikle girdi maliyetleri konusunda oldukça mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi ve İpsala Ziraat Odası’nın İpsala’da verdiği hizmetler ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda ise yaptığı konuşmada, İpsala MYO’nun tanıtımını yaparak okuldaki bölümler hakkında bilgi verdi. Arda, özellikle yeni açılan Tarım Laboratuvarı’nın bölge için çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

ARDA ayrıca İMYO tarafından İpsala’da yapılan  projeler den bahsetti.  Üniversitemiz Araştırma Projeleri Birimi (TÜBAP) tarafından desteklenen İpsala yöresindeki çeltik tarımı ile ilgili proje, İMYO tarafından hazırlanarak Trakya Kalkınma Ajansı ve Rektörlüğümüzce desteklenen  “İpsala MYO Laboratuvarlarının Bölge Sanayicilerinin Teknik Eğitim ve Ar-Ge İhtiyaçlarını Karşılayacak Şekilde Modernizasyonu”  başlıklı proje, Kısa adı  TUTAGEM olan “Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi”, Trakya Üniversitesi Teknoparkı ve İpsala MYO da bulunan Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Araştırma Merkezi Müdürlüğü konularında bilgilendirmeler yaptı.

Programda ayrıca İpsala Pirincinin tanıtımı açısından, tüm lokanta ve restaurantlarda yemeklerin yanında pilav ikramının da yapılmasının büyük faydası olacağı görüşü dile getirildi.
Programda ayrıca İpsala Pirincinin tanıtımı açısından, tüm lokanta ve restaurantlarda yemeklerin yanında pilav ikramının da yapılmasının büyük faydası olacağı görüşü dile getirildi.   
Cumartesi günü akşamı Tek Rumeli TV kanalında canlı olarak yayınlanan “Ekonomide Ufuk Turu” programı bölge halkı tarafından büyük bir ilgiyle izlenirken İpsala’da yapılan çeltik harmanı da Tek Rumeli TV aracılığı ile tüm Türkiye’ye gösterildi.

(Kaynak: İpsala Kaymakamlığı)
Ek Resimler
Bu içerik 01.10.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1391 kez okundu.