S
Mekatronik Programı
MEKATRONİK PROGRAMI |
Misyon
Misyonumuz, öğrencilere mekatronik alanında gerekli teorik bilgi ve becerileri kazandırarak, endüstrinin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli teknikerler yetiştirmektir. Program, öğrencilere mekanik, elektronik, bilgisayar ve kontrol mühendisliğini birleştiren disiplinler arası bir eğitim sunarak, onların inovatif çözümler üretebilin, analitik düşünebilen ve problem çözme yetenekleri gelişmiş bireyler olmalarını sağlar. Ayrıca, mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip, takım çalışmasına uyumlu ve sürekli öğrenmeyi benimseyen profesyoneller yetiştirmek ve programın temel hedeflerindendir.
Vizyon
Vizyonumuz ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, mekatronik alanında öncü ve tercih edilen bir eğitim programı olmaktır. Program, teknoloji ve endüstrideki gelişmeleri yakından takip ederek, öğrencilere en güzel bilgi ve becerileri kazandırmayı hedefler. Aynı zamanda, sektördeki paydaşlarla işbirliği yaparak uygulamalı eğitim ve araştırma projeleri ile öğrencilere gerçek dünya deneyimi sunmayı amaçlar. Program mezunları endüstride yenilikçi ve lider pozisyonlarında görmek için sürekli gelişimi ve kaliteyi ön planda tutar.
Programın Amacı
Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, makine sanayinde, endüstriyel otomasyon sistemlerinde, tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve birçok alanda kullanılmakta ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır. (Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
Günümüzde yaygın olarak kullanılan gece görüş sistemleri, mayın tarama robotları, otomatik stoklama sistemleri, fotoğraf makinaları, videolar, çamaşır-bulaşık makinaları, bankamatikler gibi sistemler ve ürünler birer mekatronik sistemlerdir.
Yüksekokulumuzda, bu sistemler üzerine sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak kişiler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
MEZUN OLACAKLAR (Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
Mekatronik Programı başarı ile tamamlayanlara ön lisans diploması ve “Mekatronik Teknikeri” ünvanı verilir. Hazırlanan müfredat ve yürütülen faaliyetler neticesinde öğrencilerin güncel üretim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaları, bakım ve onarımlarını yapabilmeleri hedeflenmektedir. Bu doğrultuda mezun olan öğrenciler almış oldukları her bir meslek dersi için uzmanlaşıp, gerek kamu gerekse de özel sektörde; teknik servisler, bakım-onarım birimleri, elektrik-elektronik ve mekanik montaj ve demontaj işleri, mikrokontrolör programlama, elektrik-elektronik ve makina cihaz imalat fabrikaları, elektronik tasarım büroları, kontrol ve kumanda sistemleri, PLC programlama, pnömatik-hidrolik sistemler ve robotik alanlarında çalışabilecekleri gibi, kendi işlerinide kurabilirler.
Mekatronik Programını bitiren öğrenciler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde;
- ElektrikMühendisliği
- Elektrik-ElektronikMühendisliği
- ElektronikMühendisliği
- ElektronikveHaberleşmeMühendisliği
- İmalatMühendisliği
- KontrolMühendisliği
- MakineMühendisliği
- MekatronikMühendisliği
- UzayMühendisliği
Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
GÖREVLER |
- Akıllı cihazların geliştirilmesi için araştırma, inceleme ve ölçümler yapar,
- Mekatronik sistemlerin (Elektro-mekanik cihazların) montajı-demontajı, test, servis, bakımını ve kontrolünü yapar,
- Mekanik ve elektronik arızaların giderilmesini sağlar,
- Mekatronik, makine ve elektronik mühendislerine yardım eder,.
- Sorumluluk alanına giren kalibrasyonları, ölçüm ve ayarları yaparak aletlerin verimli çalışmasını sağlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER |
- PLC (programlanabilir mantık kontrol ünitesi) cihazı,
- Bilgisayar ve bilgisayarlı makineler,
- Makine ve elektrik-elektronik araçlar için kullanılan aletler (Osiloskop,Avometre,ayva,lehim vb.)
- Atölyedeki genel araç ve gereçler.
- Direnç, kondansatör, entegre devre, transformatör gibi elektronik devre elemanları,
- Güç Kaynakları.
MESLEĞIN GEREKTIRDIĞI ÖZELLIKLER |
Mekatronik Teknikeri olmak isteyen;
* Sayısal yeteneğe sahip,
* Matematik ve Fen alanına özellikle fizik konularına ilgi duyan,
* Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, çizim yeteneğine sahip,
* Dikkatli, ayrıntıları algılayabilen, tasarım gücü kuvvetli,
* Mekanik yeteneği olan, elektronik makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
* Sabırlı, sorumluluk sahibi,
* Işbirliği ve yeniliklere açık,araştırıcı,
* Gözlerinde aşırı kusur bulunmayan,
* Algılama, sayı ve sembollerle akıl yürütme, karar alma ve analiz etme yeteneğine sahip
kimseler olması gerekir.(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI |
Mekanik ve elektronik cihazların üretim,bakım onarımı ve işletilmesi ile ilgili faaliyette bulunan işyerlerinde çalışırlar.Görevini genellikle makine başında gerektiği duruma göre oturarak veya başka pozisyonlarda yaparlar. Çalışma ortamı kapalı olup zaman zaman gürültülüdür. Beraber çalıştığı kişilerle ve müşterilerle iletişim kurar.(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI |
Mekatronik teknikerleri kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışırlar. Özellikle bilgisayarlı makinelerin hızla geliştirildiği günümüzde özel sektörde, sanayide, atölyelerde çalışma şansına sahiptirler. Mekatronik teknikerleri çalışma alanları ile ilgili kendi işyerlerini açabilirler.(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
MESLEK EĞITIMININ VERILDIĞI YERLER |
Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının Mekatronik önlisans programında verilmektedir.(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
MESLEK EĞITIMINE GIRIŞ KOŞULLARI |
Meslek Liselerinin Bilgisayarlı Nümerik Kontrol(CNC),Gemi Makineleri, Endüstriyel Mekanik, Hidrolik ve Pnömatik, Hidrolik ve Pnömatik Teknolojisi, Iş Makineleri, Iş Makineleri Bakım ve Onarım, Iş Makineleri Operatörlüğü, Kalıp, Kalıpçılık, Konfeksiyon Makineleri Bakım ve Onarım, Makine, Metal Işleri, Metalurji, Metalurji (Demir çelik metalurjisi), Mikroteknik, Nümerik kontrollü makineler (CNC), Tesviye, Endüstriye Otomasyon Teknolojisi (Mekanik), Mekatronik" bölümlerinden mezun olanlar "Mekatronik" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda açık kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Sayısal (SAY)" puanı almaları gerekir .(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
EĞITIMIN SÜRESI VE IÇERIĞI |
Eğitim süresi 2 yıldır. Bu eğitim süresince öğrenciler; Ders Için Program dersleri sayfasına bakınız.(Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
MESLEKTE ILERLEME |
Mesleki eğitimden sonra özel veya kamu sektöründe çalışanlar idari kadroda bölüm şefi , başarılı olursa müdür olabilirler.
ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda, başarılı olmaları halinde "Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Makine Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Tasarım ve Konstrüksiyon öğretmenliği, Uzay Mühendisliği" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler (Mekatronik Programı - Mekatronik Bölümü)
BURS, KREDI VE ÜCRET DURUMU |
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden faydalanırlar. Ayrıca eğitim döneminde işletmelerde staj yaparken işletmenin durumuna ve anlaşmaya göre belli bir ücret imkanı olabilir. Kamu sektöründe çalışacaklar, memur, sözleşmeli veya geçici statülerde çalışma imkanına sahiptirler. Memurlar, teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 1. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir. Özel sektörde ve kendi işini kuranlarda alınan ücret işin pozisyonu ve işletmenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Yabancı dili iyi derecede olanlar ve teknik uygulaması iyi durumda olanlar özel sektörde daha iyi bir ücret alma şansına sahiptirler.
MEKATRONİK LABORATUVARI | ELEKTRONİK LABORATUVARI | BİLGİSAYAR LABORATUVARI |