Gümrük Uygulamaları adlı Konferans Gerçekleştirildi

İpsala Meslek Yüksek Okulunun düzenlemiş olduğu “ Mesleki ve Kültürel Sohbetler Etiklikleri 1”in konuğu Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın oldu.

24 Şubat 2015 Çarşamba günü İpsala MYO konferans salonu saat 14:00’da gerçekleşen 1 saatlik konferansta  “Gümrük Uygulamaları” konu başlığı altında katılımcılara bilgiler aktaran Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın hem öğretici, hem sorgulayıcı üslubuyla bölge Türkiye gümrüklerinin işleyişlerini anlattı.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’ın öncesinde kısa bir açılış konuşması Gerçekleştiren İpsala meslek Yüksek Okulu Müdürü Hayati Arda, İpsala’da Meslek Yüksekokulunun açılmasının en büyük amaçlarından birinin İpsala’nın sınır ilçe olması olduğunu ifade ederek konuşmasında şunları kaydetti:

                “ ilçemizin sınır ilçesi olması ve buna bağlı olarak gümrük olması İpsala’da meslek Yüksek okulumuzun açılmasında en büyük etken. Bunun dışında Gümrükte bulunan Müdürlerimiz, amirlerimiz ve gümrük personelleri okulumuzda öğrencilerimize ders vererek katkı sağlıyorlar. Ayrıca öğrencilerimiz gümrükte staj yapma olanağı buluyorlar. Her yıl 40-50 öğrenci staj yapıyor bu da bugüne kadar yaklaşık 500 öğrenci demek oluyor. Dış ticaret mezunlarımız özel firmalarda işe girebiliyorlar. Ben bugün aramıza katılan ve bugün bizi onurlandıran Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ardanın yaptığı açılış konuşmasının ardından Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın mizahi ve örneklerle başladığı açılış konuşmasında Motaigne’nin sözü olan "Dünyanın en büyük cezaevi, cahil insanın kafasının içidir" örneği ile öğrencilere istedikleri her şeyi başarabileceklerini ve bir insanın her daim öğrenmeye açık olduğunu ifade etti

Yalçın, konuşmasında tüm gümrük kapılarından giriş çıkı yapan yolu araçlarında ortalama her yıl %10 artış olduğunu ifade ederek grafik verileri ile 2013-2015 yıllarına ait giriş çıkışlarını aktardı.

Trakya, İpekyolu, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu/ Gürbulak ve diğer bölgelerin 2014 2015 yıllarına ait araç giriş çıkış verilerini sunan Yalçın, Kapıkule’nin neden meşhur olduğu başlığı altında ulusal gazetelerde çıkan kapıkule haberleri paylaştı.

Ticari eşya, uyuşturucu ve göçmen olmak üzere 2013-2015 yılları arasında yakalanan kaçakçılık olayları verilerini sunan Yalçın, Türkiye’de karayolunu kullanan araç giriş çıkışlarının 2015 verilerine göre %40 arttığını söyledi.

Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Dereköy ve Pazarkule’de yakalanan göçmen sayılarına değinen Müslüm Yalçın, 2015’te yakalanan göçmen sayılarının 2013 yılına göre 12 kat arttığını belirterek bu konuda öğrencilerin görüşlerini sordu.

Göçmen kaçakçılığına renkli cevaplar veren öğrenciler konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

2015 yılında bölgemizde toplam 886 kg uyuşturucu madde yakalandığını grafik ve ulusal basında yer alan gazete kupürleri ile aktaran Yalçın, konuşmanın sonunda bölgede gerçekleşen yeni uygulamalardan bahsederek sıkça sorulan sorular bölümünde gümrük müşavirliği ve yardımcısı, gümrük muayyene memuru,  gümrük muhafaza memuru, gümrük memuru nasıl olunur aranan şartlar nelerdir? Sorularını yanıtladı.

Yalçın, Gümrük Memuru olmak için 4 yıllık şartını çalışmalar neticesinde kaldırdıklarını en az iki yıl süreli eğitim veren ihracat, ithalat, uluslararası ticaret, dış ticaret, uluslar arası ticaret ve lojistlik, gümrük işletme ve bu gibi ön lisans programlarından mezun olmak ve KPSS’den 70 puan alma şartı arandığını belirterek gümrükte staj yapabilmek için 15 Mart 15 Nisan tarihleri arasında www. gtb.gov.tr internet adresinden form doldurarak başvuru yapabileceklerini kaydetti.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’a konuşmasını tamamlamasının ardından İpsala Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hayati Arda tarafından plaket ve İpsala pirinci hediye etti. İpsala Gümrük ve lojistik topluluğu adına başkan Akın Orhan ise İpsala Gümrük ve lojistik topluluğunun flamasını takdim etti. İMYO Öğretim görevlisi Haluk Kaya’da Osmanlı zamanında eski gümrük bakanın yazısını Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın’a hediye etti.

Trakya üniversitesi İpsala Meslek Yüksek Okulu  “ Mesleki ve Kültürel Sohbetler Etiklikleri 1” etkinliği kokteyl ile sona erdi.

(Kaynak: http://www.ipsalayenigazete.com/)

Ek Resimler
Bu içerik 26.02.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 1484 kez okundu.