S
Öğretim Elemanlarımız Arge İnovasyon Zirvesi Ve Sergisi-ICC 2016'ya Katıldı
Haber:https://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/ar-ge-inovasyon-zirvesi-ve-sergisi-acildi
Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG)'nun öncülüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ile İstanbul Kongre Merkezi'nde 1. Ar-Ge, İnovasyon Zirvesi ve Sergisi açıldı.
1.Ar-Ge İnovasyon ve Zirvesine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve şartlar dolayısıyla ülkede uluslararası ilişkilerle ilgili politik bir gündem olduğunu, ancak inovasyon, teknoloji ve Ar-Ge’nin daha çok konuşulması gerektiğini ifade etti. 2015 yılı Ar-Ge harcaması rakamlarına değinen Özlü, “Geçen yıl 20 milyar 600 milyon lira civarında Ar-Ge harcamamız oldu. Bu Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1,06’sına tekabül ediyor. Bu rakam yetersiz olsa da Cumhuriyet tarihimizde bir rekoru ifade ediyor. Dolayısıyla Ar-Ge’ye ciddi bir meblağ harcıyoruz. Bundan sonra da bu yöndeki harcamalarımız devam edecek” diye konuştu. Bundan sonraki süreçte bu harcamaların performansını girdi bazlı değil çıktı bazlı değerlendireceklerini ifade eden Özlü, “Yani ne kadar harcadığımızı değil bu harcamalardan ne elde ettiğimizi değerlendirerek bir sonuca ulaşacağız. Bu bakımdan devlet teşkilatımızda gerekli düzenlemeleri yapmak için çalışıyoruz. Başta TÜBİTAK olmak üzere hem bizim bakanlığımız hem de yatırım yapan ve Ar-Ge potansiyeli olan bakanlıklarda bir yapılanmaya gidiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Dördüncü Sanayi Devriminin Gerisinde Kalmamak İçin Çalışıyoruz”
Bakan Özlü, 2011 yılında “Endüstri 4.0” konseptinin ortaya çıktığını, bunun batılı endüstrilerin doğudaki endüstrilere karşı imalat yöntemlerini geliştirip daha düşük maliyetle rekabetçi olabilmeleri esasına dayandığını ifade etti. Bu konuda kendilerinin de bakanlık olarak bir çalışma yaptıklarını, özel sektör temsilcilerinden oluşan bir platform oluşturduklarını anlatan Özlü, “Burada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) var. Bu altı sivil toplum kuruluşu ile bakanlığımız koordinasyonunda bir platform oluşturuyoruz. Dördüncü sanayi devrimi dediğimiz değişimin gerisinde kalmamak için faaliyet gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde dördüncü sanayi devrimi ile ilgili bir başlama toplantısı yapacağız ve bu toplantıda bütün sanayicilerimiz bir arada olacak” dedi.
“Bakanlık Olarak İnovasyon Ruhunu Ateşleyeceğiz”
İktidara geldikleri 2002 yılında Türkiye’de sadece iki teknopark bulunduğunu, bugün bu sayıyı 64’e çıkardıklarını anlatan Özlü, “Teknoparklarda çok sayıda araştırmacı çalışıyor. Yine Ar-Ge merkezlerini destekliyoruz. Şu anda 289 Ar-Ge merkezi var. Önümüzdeki dönemde bu sayının ilk aşamada 500’e, ikinci aşamada da bine ulaşmasını hedefliyoruz. Devletin Ar-Ge merkezleri ve teknoparklara destekleri var. Bu desteklerden faydalanılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. “Dünyanın en güçlü silahının ateşlenmiş insan ruhudur” diyen Özlü, bakanlık olarak araştırmacıların ve kurumların inovasyon ruhunu ateşlemek için kendilerine düşen sorumluluğu yerine getireceklerini sözlerine ekledi. Bakan Özlü, konuşmasının ardından Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi kapsamında açılan sergide stantları ziyaret ederek geliştirilen ürünler hakkında bilgi aldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin de 1. Ar-Ge, İnovasyon Zirvesi ve Sergisine katılarak, stantları gezdi ve ürünler hakkında bilgi aldı.
180 İnovatif Proje Sergileniyor
30 Kasım 2016 günü sona erecek olan 1. Ar-Ge, İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde Türkiye'nin farklı üniversitelerinden, üniversite öğretim üyelerinin büyük emek ve maddi destek bütçeleri ile geliştirdiği, yatırıma dönüşecek, seçilmiş 180 inovatif proje/prototip sergileniyor.
Sanayici, yatırımcı ile proje sahiplerini aynı platformda buluşturarak, projelerin hızla yatırıma dönüşmesini, Türkiye'de teknoloji alanına yatırımlarını artırmak üzere düzenlenen 1. Ar-Ge, İnovasyon Zirvesi ve Sergisi, Üniversiteler, Teknoparklar ve Ar-ge Merkezleri'nde geliştirilen inovatif projelerin tanıtılmasına, hızla yatırıma dönüşmesine, benzer projeler arasında ortak çalışmalar yapılmasına, bir sinerji oluşmasına, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesine, Türkiye'nin teknoloji ihraç eden ülke hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.