Öğretim Görevlimiz İstanbul'da Türk Hukuk Tarihi Kongresine katıldı

Yüksekokulumuz Hukuk Bölümü Adalet Programı öğretim görevlisi Şükrü Çeşme, İstanbul'da III. Türk Hukuk Tarihi Kongresine katıldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ve merkez kampüs doktora salonunda gerçekleştirilen kongreye katılan Çeşme, "Cumhuriyet Türkiyesinde Avukatlık Mesleğinin Kurumsallaşma Sürecine Bir Bakış : Edirne Barosu İlk Karar Defterinin Serencamı" başlıklı tebliğ sundu. 
Öğr. Gör. Şükrü Çeşme tebliğinde, Osmanlıca el yazısıyla yazılmış Edirne Barosu Meclis-i İnzibat karar defteri üzerinde yaptığı inceleme ve araştırmalarla ilgili bilgiler verdi. Karar defterinin, Cumhuriyet’in ilanından sonra kısa sürede Türkiye’de yaşanan hukuk ve toplum alanındaki değişimlere dair önemli veriler içerdiğini söyleyen Çeşme "Bu defter bir geçiş ve değişim döneminin adeta canlı bir örneğidir. Edirne Barosu 7 Aralık 1924’te ilk toplantısını yaparak aldığı kararları Osmanlıca el yazısıyla deftere yazmaya başlamış. Yazılar ve imzalar Osmanlıca. Ancak 1 Kasım 1928 harf devrimiyle birlikte, yeni bir deftere geçilmeden aynı defterde bu defa sol baştan Latin harfleriyle kararlar yazılmaya başlanmış, yazılarla birlikte imzalar dahi değişmiştir" dedi.
 
Defterin ilk defa gün yüzüne çıkarılarak akademik bir çalışmaya konu edildiğini belirten Çeşme, hukuk alanında Avrupa’dan resepsiyon yoluyla kanunların alındığını, baş döndürücü gelişmeler yaşandığını, birçok değişimin izlerinin defterde görüldüğünü kaydetti.

Edirne Barosunun Osmanlıca hazırlanmış ilk mührü ile alınan kararlara dair görüntülerin gösterildiği oturumda, Edirne Barosunun kurucuları ve ilk üyelerine dair bilgiler de verildi.

Oturumun sonunda, Kongre düzenleme kurulu başkanı ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Türk Hukuk Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü hukuk tarihçisi Prof. Dr. Fethi Gedikli tarafından katılım belgeleri takdim edildi.
Ek Resimler
Bu içerik 13.11.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 619 kez okundu.