roboTrak'17 Robot Yarışması Gerçekleştirldi

Bu sene üçüncüsü düzenenlen roboTrak'17 Robot Yarışması ve Teknoloji Sergisi 26/04/2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Delta Yaşam Merkezinde gerçekleştirildi.
Ulusal düzeyde gerçekleştirilen yarışmaya birçok ilden lise ve üniversite öğrencileri katıldı. Yarışma bu sene çizgi izleyen, hızlı çizgi izleyen, sumo robot , mini sumo robot, labirent çözen ve serbest kategori olmak üzere toplam 150 robot yarıştı. Yarışma Trakya Üniversitesi SKS Ar-Ge Bilişim topluluğu tarafından düzenlenirken yarışmanın akademik danışmanlığını Öğr. Gör. Dr. Aydın GÜLLÜ yaptı.
Yarışmada açılış konuşmalarını topluluk danışmanı Dr. Korhan CENGİZ ve topluluk başkanı Tayfun YILMAZ gerçekleştirdi.
Yarışma bu sene ilk defa bir teknoloji sergisine de ev sahipliği yaptı. Yarışma sergisini gezen Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, katılımcılarla tek tek ilgilendi ve projeleri hakkında bilgi aldı.
Ayrıca yarışmaya Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Dekan Yardımcıları, Öğretim Elemanları ve Elektrik Mühendileri Odası Temsilcileri katıldı.
İpsala Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından açılan standı gezen Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Müdürümüz  Yrd. Doç. Dr. Hayati ARDA'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ar-Ge bilişim topluluğu tarafından düzenlenen yarışmaya T.Ü.  Mühendislik fakültesinden öğrenciler de katıldı. Elektrik-Elektronik Mühendsiliği bölüm başkanı ve Trakya Teknopark Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ERDEM mühendislik fakültesi öğrencilerinin yaptığı projer hakkında bilgi verdi. İpsala Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin hazırladığı Bio-Mekatronik İskelet Destek Sistemi projesi büyük ilgi çekti.

Basında Çıkan Haber:
http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/fizyo-trak-fizik-tedaviyi-kolaylastiracak/805610
http://www.ntv.com.tr/teknoloji/fizyo-trak-fizik-tedaviyi-kolaylastiracak,Vo8ltwj9jE6_-NgW-i9KAg
http://www.milliyet.com.tr/fizyo-trak-fizik-tedaviyi-kolaylastiracak-edirne-yerelhaber-2002126/

Üniversitenin Ar-Ge ve Bilişim Topluluğunca, Balkan Yerleşkesi'ndeki yaşam merkezinde ROBOTRAK Yarışması düzenlendi.

Çizgi izleyen, mini sumo, sumo, serbest, labirent ve hızlı çizgi izleyen kategorilerinde lise ve üniversite öğrencilerinin 150 robotu hünerlerini sergiledi.

Yarışmadaki, İpsala Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğrencilerinin felçli ve fizik tedavi ihtiyacı duyan hastalar için ürettiği el egzersiz aparatı "Fizyo-trak" dikkat çekti.

Fizyo-trak ekibinden üniversite öğrencisi Mücahit Kuralay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık alanında kullanılması amacıyla giyilebilir mekatronik iskelet destek sistemi yaptıklarını söyledi.

Bu aparat sayesinde fizik tedavi gören hastaların hastaneye gitmeden istedikleri yerde tedavi uygulayabileceklerini ifade eden Kuralay, "Çalışmamazı el üzerine yaptık. Üründe dört çubuk mekanizması kullandık ve pille çalışıyor. El kaslarının çalışmasına yardımcı olan bir ürün. Ürünü tıp fakültesinden danışman hocalarımızın yönlendirmesiyle altı ayda yaptık." diye konuştu.

Elinde hareket problemi olan hastaların doktor gözetiminde elini açıp kapayabildiğini dile getiren Kuralay, Fizyo-trak'ın pratik olarak içindeki programla her yerde uygulanabileceğini belirtti.

Tasarımın kendilerine ait olduğunu anlatan Kuralay, bir sonraki aşamada firmalardan Fizyo-trak'ın üretimi için teklif almayı amaçladıklarını kaydetti.

Üniversite öğrencisi Ahmet Robin Ramazanoğlu ise fizik tedavi amacıyla yurt dışında kullanılan benzer ürünlerin pahalı olduğunu ancak Fizyo-trak'ı 300 liraya mal ettiklerini dile getirdi.

"Genç beyinler ilerleme kaydetti"

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da robot teknolojisinde, bilişimde ve endüstride genç beyinlerin ilerleme kaydettiğini söyledi.

Yarışmada lise ve üniversite öğrencilerinin yaptığı robotların yer aldığını aktaran Tabakoğlu, "Bu tür yarışmalar ülkemizin dört bir yanında yapılıyor. Bu anlamada gençlerimizle gurur duyuyoruz. Robotlar insan yaşamını kolaylaştıracaktır. Bugün bunu öğrencilerimizin buluşlarıyla da gördük. Sağlık, güvenlik ve hizmet alanında robotları daha sık göreceğiz. Biz bu yarışı mümkün olduğu kadar erken yakalamalıyız." diye konuştu.





Yarışmada elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir.

Çizgi İzleyen Robot:
1- Gelişim Üniversitesi
2- Kırklareli Üniversitesi
3- Trakya Üniversitei İpsala MYO

Hızlı Çizgi İzleyen Robot:
1- Gelişim Üniversitesi
2- Trakya Üniversitei İpsala MYO
3- Edirne Endüstri Meslek Lisesi

Sumo Robot:
1- Edirne Endüstri Meslek Lisesi
2- Trakya Üniversitei İpsala MYO
3- Trakya Üniversitei İpsala MYO

Mini Sumo Robot:
1- İpsala Endüstri Meslek Lisesi
2- Çan Endüstri Meslek Lisesi
3- Edirne Endüstri Meslek Lisesi

Labirent Çözen Robot
1- Edirne Fen Lisesi

Serbest Kategori
1- Trakya Üniversitei İpsala MYO
2-Trakya Üniversitei İpsala MYO
3- Celal Bayar Üniversitesi

Jüri Özel Ödülleri
- Trakya Ünivesitesi Keşan MYO
- Özel İzmir Koleji


Bu içerik 26.04.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 964 kez okundu.