S
Yüksekokulumuz “Pirincin Besin Değeri ve Pirinç Tüketiminin İnsan Sağlığındaki Önemi” Konulu Konferansa Ev Sahipilği Yaptı
15. İpsala Çeltik (Pirinç) Festivali ve Tarım Fuarı kapsamında düzenlenen “Pirincin Besin Değeri ve Pirinç Tüketiminin İnsan Sağlığındaki Önemi” konulu konferans 10 Ekim Cuma günü gerçekleştirildi.
İpsala Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonu’nda saat 14.00’te başlayan konferansa; İpsala Kaymakamı Eyüp Özdemir, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Hayati Arda, çeltik üreticileri ve öğrenciler katıldı.
ARDA: ÜNİVERSİTEMİZ'DE ÇELTİK ARAŞTIRMLARI DEVAM ETMEKTEDİR
Konferansın moderatörlüğünü yürüten Arda, konferansı açtı ve katılanlara “Hoş geldiniz.” dedikten sonra, ilçenin önemli ürünü olan pirinçle ilgili bilgiler verileceğini belirtti.
Pirincin toplumdaki yerinin farkında olunmasa da çok fazla olduğunun altını çizen Hayati Arda, “İnsanın pirinçle tanışması doğumla başlamakta. Bebekler doğduğunda dua yapılır, bu dualarda pilav-ayran ikram edilir. Bebeklik döneminde pirinçle beslenilir. Yetişkin döneme gelindiğinde pirinçle yapılan tatlılarla besleniriz. Sünnetlerde yine pilav-ayran ikram ederiz. Mevlitlerimiz, dualarımızda pilav-ayran ikram ederiz. Cenaze törenlerinden sonra da yine pilav-ayran ikram ederiz.” dedi.
Geçtiğimiz günlerde ulusal basında da yer alan pirincin sağlıkla ilgili sakıncalı durumların aktarıldığını kaydeden Arda, “Üniversite olarak çalışmamız vardı. İpsala yöresindeki pirinçte herhangi bir kalıntı olmadığına dair çalışmamız vardı. Bilimsel kriterlere uygun örnekler alınarak üniversitemizde değerlendirildi. Projenin sonucu bütün bilim dünyasına açıklandı. Bu çalışma bir nevi İpsala pirincinin sertifikası gibiydi. Şimdi üniversitemizde çok daha modern bir laboratuar var. Önümüzdeki hafta Edirne’ye gezi düzenleyeceğiz ve bu laboratuar da gezilebilecek. Orada pirincin sağlıkla ilgili bütün analizleri yapılabilecek. Herhangi bir ilaç kalıntısı olup olmadığına da bakılacak. Pazarlama aşamasında da gerekli olan sertifikasyon için analizler yapılacak.” diye konuştu.
Hayati Arda, daha sonra konferansın konuşmacısı Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Buket Aşkın’ın özgeçmişi hakkında bildiler verdi ve Aşkın’ı kürsüye davet etti.
AŞKIN: BUĞDAYDAN SONRA EN ÇOK TÜKETİLEN ÜRÜN PİRİNÇ
Pirincin M.Ö. 3 binli yıllarda kullanılmaya başlandığını, Türkiye’ye ise 500 yıl önce girdiğinin tahmin edildiğini dile getiren Buket Aşkın, buğdaydan sonra en çok tüketilen ürünün pirinç olduğunu vurguladı.
Türkiye’de çeltik üretiminin dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu ancak üretildikleri bölgede tüketildiği için ithal de edildiğini söyleyen Aşkın, çeltiğin pirince dönüşmesi aşaması hakkında bilgiler verdi ve pirincin besin değerlerini anlattı.
Buket Aşkın, vitaminler ve minareler bakından zengin bir kaynak olan pirincin bir enerji kaynağı olduğunu, kan şekerini düşürerek kolesterolü önlediğini, vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığını ve bulgurdan çok daha zengin bir ürün olduğunu kaydetti.
Aşkın, pirincin besleyici değeri bakamından da anne ve bebek sağlığı için çok önemli olduğunun altını çizdi.
KERMAN: PİRİNÇ GÜNAH KEÇİSİ OLDU
Daha sonra söz alan İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, 15. İpsala Çeltik (Pirinç) Festivali ve Tarım Fuarı kapsamında böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü Hayati Arda’ya teşekkür ederek sözlerine başladı.
Hasadın devam ettiğini belirten Kerman, “Bugüne kadar pirincimiz günah keçisi oldu. Çeltik üzerine hep olumsuz şeyler söylendi. Biz çeltik üreticileri de söylenen olumsuzlukları hep panellerde tartıştık. Doğduktan ölene kadar pirinç tüketiyoruz. Onun için pirincin faydaları ve insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri anlatılsın istedik. Bu konferansta da ilk defa pirincin insan sağlığındaki önemi anlatıldı. İnsanın yaşamında pirinç çok önemli. Bu kadar faydalı olan pirinçlerden yapılan yemeklerin yeraldığı yarışmaya katılacağız birazdan. Sizleri de o yarışmaya davet ediyorum.” diye konuştu.
GİRGİN, PİRİNÇ HEDİYE ETTİ
Mehmet Kerman, konuşmasının ardından Buket Aşkın’a günün anısına çiçek ve plaket takdim ederken, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ise “İpsala pirinci her yerde bir inci” diyerek pirinç hediye etti.
Kerman daha sonra konferansın düzenlenmesinde emeği geçen Hayati Arda’ya da plaket sundu.
ÖZDEMİR: UZUN SÜRE BİRLİKTE OLACAĞIZ
Konferansının sonunda konuşan İpsala Kaymakamı Eyyup Özdemir ise İpsala’ya geldiğinin 3. günü olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Geldiğim gibi yoğun bir programla kendimizi bulduk. Uzun bir dönem burada bulunarak çalışmak istiyorum. İpsala Meslek Yüksekokulu gördüğüm kadarıyla burada oldukça yoğun bir mesafe kat etmiş. Bunda herkesin, İpsalaların da emeği var. Bu yüzden Hayati Arda’yı da tebrik ediyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum.”
Toplantı plaketlerin verilmesi ile sona erdi.
Haber: http://ipsala.bel.tr/haber_detay.asp?haberID=1511