S
Laboratuvar - Ders İçerikleri
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU
KİMYA ve KİMYASAL İŞLEME TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ
LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
1.YARIYIL
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
ZYD 101 |
YABANCI DİL I |
2 |
0 |
2 |
2 |
2 |
A1/1 seviyesinde dilbilgisi, sözcük bilgisi etkinlikleri, günlük İngilizce, okuma, dinleme, yazma alıştırmaları.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 101 |
GENEL BİYOLOJİ |
2 |
2 |
4 |
3 |
4 |
Canlıların çeşitliliği, kimyasal yapıları, hücre kavramı ve yapısı, hücre bölünmesi, metabolik olaylar ve temel yapılar.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 103 |
GENEL KİMYA I |
2 |
2 |
4 |
3 |
4 |
Maddenin yapısı ve özellikleri, karışımlar ve bileşikler,karışım ve bileşikleri ayırma yöntemleri, kimyanın temel yasaları, atom kavramı, elektron, proton ve nötronun özellikleri,atom modelleri, elektronların orbitallere dağılımı.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 105 |
TOPRAK VE BİTKİ BESLEME |
3 |
0 |
3 |
3 |
4 |
Toprak ana materyalleri, toprak oluşumunda ayrışma, toprak oluşum faktörleri, toprak profili, toprağın fiziksel özellikleri, toprak mineralleri, organik madde, toprak canlıları, toprağın kimyasal özellikleri, toprak suyu, toprak verimliliği, toprakların sınıflandırılması. Bitki besin maddeleri. Makro ve mikro besin elementleri. Bitkiler üzerindeki etkileri, eksiklik belirtileri, bahçe bitkilerinin üretiminde kullanılan gübre çeşitleri, Organik ve inorganik gübrelerin tanıtımı. Özellikleri ve topraktaki etkinlikleri. Gübreleme yöntemleri, gübreleme zamanı, yeni gübreleme teknikleri, Sulama suyu ile gübreleme sistemi ve özellikleri.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 107 |
MATEMATİK |
3 |
0 |
3 |
3 |
4 |
Giriş, Sayılar, Matematik İşlemler, Logaritma, Sayısal Hesaplama, Denel Bulguların Sunulması, Deney Hataları, Deney Hatalarının Sonuca Etkisi, Sonucun Yorumu, Grafikten ve Analitik Bağıntıda Değer Bulma, Cetvelden Değer Bulma, Koordinat Sistemleri (Kartezyen Koordinatlar, Düzlemsel Polar Koordinatlar, Küresel Polar Koordinatlar, Küresel Polar Koordinatlar, Silindirik Koordinat sistemi ve Kompleks Düzlem). Fonksiyonlar ve Grafik ile Gösterilmesi. Diferansiyel (Türev) İşlemleri (Tek Değişkenli ve Çok Değişkenli Fonksiyonların Türevleri), Operatörler ve Eigenvalue İfadeler, İntegral İşlemler, Diferansiyel Denklemler.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 109 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ |
3 |
0 |
3 |
3 |
4 |
Temel Bilgisayar Kavramları, Bilgisayar Kullanımı, Kelime İşlemci (Word), Elektronik Tablo (Excel), Veri Tabanı Kullanman (Access), Sunu (Power Point), Bilgi Ağları Kullanma: İntemet, E-mail, Web Sayfası Tasarımı
SEÇMELİ DERS
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 111 |
TOHUMLUK KONTROL ve SERTİFİKASYON |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Çalışma örnek edinme, fizik analizi, çimlendirme testleri, laboratuvar standartları tohumlara uygulanan, ağırlık testleri, nem analizi, Variety ayırma yöntemleri.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 113 |
GENEL ENTOMOLOJİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Hayvanların sınıflandırılması, Böceklerin yarar ve zararları, Böceklerin dış yapısı, Böceklerin iç yapısı ve işleyişi, Böceklerde üreme ve gelişme.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 115 |
EKLEM BACAKLILAR |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Hayvanların genel özellikleri ve sınıflandırılması, moleküler sistematiğin temelleri ve bazı önemli hayvan filumları, eklembacaklıların genel özellikleri ve sistematiği, trilobitler, su akrepleri, atnalı yengeçleri, akrepler, örümcekler, kene ve akarlar, kırkayak ve çiyanlar, kanatsız ve kanatlı böcekler, kabuklular.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Kredi |
AKTS |
LT3 117 |
LABORATUVAR TEKNİKLERİ VE GÜVENLİĞİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Laboratuvarların tanıtılması, laboratuvar çalışmalarında dikkat edilecek hususlar, laboratuvar kazalarında ilk yardım,laboratuvarda kullanılan malzemeler, laboratuvarda bulunan temel ekipmanlar, laboratuvar ve malzemelerin temizliği, numunelerin alınması ve analiz için hazırlanması, genel analiz yöntemleri, çözelti hazırlama.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Kredi |
AKTS |
LT3 119 |
İŞARET DİLİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Öğrenci bu derste Türk İşaret dili hakkında genel bilgi edinir. alfabesini, temel cümle yapılarını, evet hayır sorularını, olumsuz cümleleri zaman ve zamana bağlantılı soruları, sayıları, soru sözcüklerini ve fiilleri öğrenir ve bunlarla ilgili sınıfta bol örnekli alıştırmalar yapar. Öğrencinin temel düzeyde işaret dilini ve bu dilde tercüme ederek, işitme engellilerle iletişim kurmayı öğrenir.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Kredi |
AKTS |
LT3 121 |
MESLEK ETİĞİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Etik ve ahlak kavramlarını incelemek, Etik sistemlerini incelemek, Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek, Meslek etiğini incelemek,Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek,Sosyal sorumluluk kavramını incelemek
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Kredi |
AKTS |
BD3 101 |
BEDEN EĞİTİMİ I |
0 |
2 |
2 |
1 |
4 |
Futbol, basketbol, voleybol, hentbol
II.YARIYIL
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
ZYD 102 |
YABANCI DİL II |
2 |
0 |
2 |
2 |
2 |
A1/2 seviyesinde dilbilgisi, sözcük bilgisi etkinlikleri, günlük İngilizce, okuma, dinleme, yazma alıştırmaları.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 102 |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
2 |
2 |
4 |
3 |
4 |
Mikroorganizmalar; tanım, Sınıflandırma ve isimlendirme prensipleri. Bakteriler; Sınıflandırma, morfoloji, üreme ve ölüm. Küfler; Sınıflandırma, morfoloji, üreme. Mayalar; Sınıflandırma, morfoloji, üreme. Virüsler. Doğal flora. Vücut florası. Patojenite ve toksisite. Metabolizma. Mikroorganizma genetiği ve genetik madde aktarımı. Seroloji ve prensipleri.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 104 |
GENEL KİMYA II |
2 |
2 |
4 |
3 |
4 |
Periyodik tablo, atom-iyon kavramı, mol hesapları, bağlar, kimyasal formüller, kimyasal tepkimeler, gazlar ve gaz kanunları, kimyasal hız tepkimeleri, kimyasal denge tepkimeleri, asitler ve bazlar.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 106 |
TARLA, BAHÇE VE YEM BİTKİLERİ |
3 |
0 |
4 |
3 |
4 |
Serin (Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale) ve sıcak (çeltik, mısır ve darılar) iklim tahıllarının tanımı, morfolojik ve fizyolojik özellikleri, iklim ve toprak istekleri. Yemeklik tane baklagillerin kökeni ve sistematik özellikleri, morfolojik ve fizyolojik yapıları, adaptasyon özellikleri, besin ve sağlık değerleri. Bahçe bitkilerinin biyolojik ve fizyolojik esasları, bahçe bitkilerinde üretim tekniği, kültürel uygulamalar, bahçe bitkilerinde olgunluk, hasat ve muhafaza.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 108 |
TARIM ÜRÜNLERİ HASTALIKLARI VE ZARARLILARI |
3 |
0 |
3 |
3 |
3 |
Depolanmış ürünlerde görülen hastalıklar ve mücadele yöntemleri, Depolanmış ürün zararlıları ve savaşımları. Laboratuvarda zararlıların teşhisi, kültürü konularında uygulama Meyve ve Bağlarda ekonomik zarara sebep olan hastalıkların tanımı, ülkemizdeki yaygınlık durumları, hastalık etmenlerinin biyoloji ve biyo-ekolojileri, bu hastalıklara karşı en uygun savaşım yöntemleri. Yumuşak ve sert çekirdekli meyveler, sert kabuklular, subtropik meyveler ve bağ alanlarında görülen zararlılar (nematodlar, akarlar, böcekler vd.) tanınmaları, biyolojileri, zararşekilleri ve savaşımları. Sebzelerdeki hastalıkların önemi, belirtileri, hastalık etmenlerinin tanısı, hayat çemberleri ve savaşımları. Sebzelerin açık alan ve örtü altı yetiştiriciliğinde sorun olan önemli zararlılarının (Rodentia, Gastropoda, Nematoda, Acarina, Insecta,) tanınmaları, zarar şekilleri, biyolojileri, ekolojileri ve savaşım yöntemleri (Kültürel, Biyolojik, Kimyasal ve Entegre zararlı yönetimi).
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 110 |
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
2 |
Periyodik Sağlık Kontrolleri, Sağlık Raporları, Portör Muayenesi Bulaşıcı Hastalıklar, Koruyucu Tedbirler, Ayak Rahatsızlıkları Olağan Dışı Durumlar, Kriz Yönetimi, Olağan Dışı Durumlar Yangın-Deprem-Sel, Olağan Dışı Durumlarda İletişim Kurulacak Birimler, Acil servis, Emniyet birimleri, Olağan Dışı Durumlarda İlk Önce Kurtarılması Gerekenler.
SEÇMELİ DERS
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 112 |
SAYISAL YÖNTEMLER |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller ve Fonksiyonlar, Grafikler,Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 114 |
SU MEVZUATLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Su kaynakları, içme, kullanma ve sulama suyu özellikleri, su kalitesi parametreleri (fiziksel, kimyasal, biyolojik), su kalitesinin korunmasının temel prensipleri, su standartları, su kalitesi analiz metotları, suya bağlı sağlık sorunları, su kalitesine göre arıtım tipinin seçimi, içme suyu kalitesi ve genel özellikleri, içme suyu arıtım yöntemleri.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 116 |
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Araştırma konuları seçme, Kaynak araştırma yapma, Araştırma sonuçlarını değerlendirme, Araştırma sonuçlarını rapor haline dönüştürme, Sunuma hazırlık yapma ve sunum yapma
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 118 |
TARIMSAL EKOLOJİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Ekoloji nedir? İklim faktörleri, Işıklanma süresi ve gün uzunluğu, Işıklanma yoğunluğu, Işık yoğunluğunu etkileyen etmenler, Işık kalitesi, Fotosentez hızı, Solunum ve net fotosentez, Solunumu etkileyen etmenler, Yaprak alanı indeksi, Bitkilerin ışık istekleri, Işık yoğunluğunun bitkiler üzerinde etkisi, Çimlenme üzerine ışığın etkisi, Fotoperiyodizm, Sıcaklık ,Hava sıcaklığına etki eden faktörler, toprak sıcaklığına etki eden faktörler,Büyüme mevsimi, Düşük sıcaklığın bitkiler üzerinde etkisi, Toprak suyu,Suyun toprak içinde hareketi, Bitkilerin su istekleri,Yağış iklim ve bitki örtüsü etkisi,Atmosfer Toprak erozyonu, Kuraklık ve tarım.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 120 |
İLKYARDIM |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
lk yardımın temel uygulamaları, birinci ve ikinci değerlendirme, yetişkinlerde temel yaşam desteği, çocuklarda ve bebeklerde temel yaşam desteği, solunum yolu tıkanıklığında ilk yardım, dış ve iç kanamalar, yara ve yara çeşitleri, bölgesel yaralanmalarda, baş ve omurga kırıklarında ilk yardım, üst ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, kalça ve alt ekstremite kırık, çıkık ve burkulmalarında ilk yardım, acil bakım gerektiren hastalıklarda ilk yardım, zehirlenmeler, sıcak çarpması, yanık ve donmalar, yabancı cisim kaçmalarında ilk yardım, acil taşıma teknikleri, kısa mesafede hızlı taşıma teknikleri, sedye oluşturarak hasta veya yaralıları taşıma
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 122 |
TEKNOLOJİ KULANIMI |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Ders içeriği ile ilgili sunum hazırlama,veritabanı oluşturma,veritabanı raporu oluşturma,web işlemleri yapma.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 124 |
OFİS YAZILIMLARI |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Belge hazırlayıp biçimlendirmek, Belge denetim yazımlarını kullanmak, Belgeye ekleme ve düzenleme yapmak Sayfa düzenlemesi yapmak, Sayfaların gözden geçirme işlemlerini yapmak, Belgeyi yazıcıdan çıkarmak, Belge içine tablo oluşturmak, Belgeyle ilgili karmaşık uygulamalar yapmak, Klavye hızlı erişim fonksiyonları tanımlamak, Özgeçmiş hazırlamak, Dilekçe yazmak, Resmi yazı yazmak, Resmi yazıları postalamak, Tablo ve grafik oluşturmak, Tablolarda hesaplama yapmak
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
BD3 102 |
BEDEN EĞİTİMİ II |
0 |
2 |
2 |
1 |
4 |
ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSLER
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
US3 102 |
Bilgisayarlı Kelime İşleme |
2 |
0 |
2 |
2 |
3 |
Belge hazırlayıp biçimlendirmek, Belge denetim yazımlarını kullanmak, Belgeye ekleme ve düzenleme yapmak Sayfa düzenlemesi yapmak, Sayfaların gözden geçirme işlemlerini yapmak, Belgeyi yazıcıdan çıkarmak, Belge içine tablo oluşturmak, Belgeyle ilgili karmaşık uygulamalar yapmak, Klavye hızlı erişim fonksiyonları tanımlamak, Özgeçmiş hazırlamak, Dilekçe yazmak, Resmi yazı yazmak, Resmi yazıları postalamak, Tablo ve grafik oluşturmak, Tablolarda hesaplama yapmak
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
US3 104 |
İşçi Sağlığı ve Güvenliği |
2 |
0 |
2 |
2 |
3 |
Periyodik Sağlık Kontrolleri, Sağlık Raporları, Portör Muayenesi Bulaşıcı Hastalıklar, Koruyucu Tedbirler, Ayak Rahatsızlıkları Olağan Dışı Durumlar, Kriz Yönetimi, Olağan Dışı Durumlar Yangın-Deprem-Sel, Olağan Dışı Durumlarda İletişim Kurulacak Birimler, Acil servis, Emniyet birimleri, Olağan Dışı Durumlarda İlk Önce Kurtarılması Gerekenler
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
US3 106 |
Davranış Bilimleri |
2 |
0 |
2 |
2 |
3 |
Davranış Bilimlerine ait temel konuların öğrenilmesi ve halkla ilişkiler alanında kullanılması
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
US3 108 |
Yabancı Dilde Sözlü İletişim |
2 |
0 |
2 |
2 |
3 |
Mesleki yabancı dil yeterliklerine temel teşkil edecek genel İngilizce bilgilerinin güncelleştirilerek tekrarı, yabancı dilde telefonla görüşme, yüz yüze görüşme gibi iletişim becerilerinin arttırılması, yabancı dilde düzenlenen iş mülakatlarına temel bir hazırlık, yabancı dilde sipariş alma, sipariş verme vb. temel görüşmelerin konuşma düzeyinde gerçekleştirilebilmesine dayalı uygulamalı eğitimler
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
US3 110 |
Reklamcılık |
2 |
0 |
2 |
2 |
3 |
Reklam hazırlanmasından önceki önceki çalışmaları kavrayabilme. Reklamda kullanılan işaret, sembol, başlık, marka ve sloganların belirlenmesi, metin yazımı baskı ve renk çalışmaları, reklam bütçesi oluşturabilme. Reklam öncesi ve sonrası etkinliğinin ölçülmesi, Türkiye’de reklamcılığın genel kurallarını, sorunlarını ve uluslar arası reklam stratejilerini kavrayabilme.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Top. Ders |
Ders Kredi |
AKTS |
US3 211 |
HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM |
2 |
0 |
2+0 |
2 |
3 |
İletişim Kavramı ve Tanımı. Niçin İletişim Kurarız? / İletişimin Öğeleri. İletişimin Türleri Sözsüz İletişim (Beden Dili, Simgesel İletişim) / Yazılı İletişim, Sözel İletişim / Sanatsal İletişim, Medyatik İletişim, Görsel İletişim / İnsan ve İletişim / Etkili İletişim. Kişilerarası İletişimin Önündeki Engeller / Aile içi İletişim, Okul ve iletişim, İş yaşamında İletişim / İkna Kavramı ve İkna Edici İletişim Kitle İletişimi ve Toplum- Kültürel İletişim / Bireysel İletişim ve Çatışma İletişim Teknolojileri ve Araçları/ Örgütsel İletişim- Halkla İlişkiler
III.YARIYIL
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 201 |
ÇEVRE VE EKOLOJİ |
3 |
0 |
3 |
3 |
4 |
Çevre ve insan ilişkisi son yıllarda ilgi odağı olmuştur. Evrensel boyutta sürdürülebilir kalkınma gereksimi, toplumsal çevre duyarlılığının gelişmesi ve yasal düzenlemeler nedeniyle çağdaş toplumlarda çevre duyarlığı artmış ve gerekli tedbirlerin alınması önemli olmuştur. Bu nedenle gerekli yasal düzenlemelere önem verilmelidir. Temel ekolojik prensipleri anlamak ve çevre problemlerini gidermeye ve ekosistemin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik çözüm, yöntem ve araçları geliştirmek.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 203 |
TOPRAK VE SU ANALİZLERİ |
2 |
2 |
4 |
3 |
4 |
Suların ve toprakların kalite kriterleri ve kalite sınıflandırılması, suyun genel fiziksel ve kimyasal özellikleri, toprağın genel fiziksel ve kimyasal özellikleri. Suda ve toprakta fiziksel analiz yöntemleri, suda ve toprakta kimyasal analiz yöntemleri, suda ve toprakta biyolojik analiz yöntemleri
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 205 |
GIDA ANALİZLERİ |
2 |
1 |
3 |
2,5 |
4 |
Gıdalarda kalite kriterleri ve özellikleri. Gıda maddelerinden örnek alma, saklama ve analize hazırlama işlemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar. Gıdalarda kalite kontrol amacı ile yapılan fiziksel, kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizler.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 207 |
BİTKİ VE YEM ANALİZLERİ |
2 |
1 |
3 |
2,5 |
4 |
Kaba yemler, enerji yemleri, protein ek yemleri, koruma yemler, mineral ve vitamin ek yemleri. Büyüme faktörleri. Rasyon ve karma yem tanımı. Rasyon hazırlanmasında genel kriterler ve rasyon yapımı. Yem katkı maddeleri. Hayvan besleme alanında biyoteknoloji. Yemlerin besin değerilerinin saptanması. Bitki analizlerinin genel amacı, yapılmasındaki yararları, örneklerin alınması, analize hazırlanması ve örneklerin yaş, kuru yakılması ile bitki örneklerinde N, P, K, Na, Ca, Mg, S, Fe, Mn, B, Mo, Cu ve Zn analizlerinin yapılması ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi.
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 209 |
TARIM ÜRÜNLERİNİN İŞLENME |
2 |
0 |
2 |
2 |
3 |
Tarımsal ürünlerde gruplandırma ve genel yapıları, tarımsal ürünlerde kalite kriterleri, kalite kriterlerini etkileyen faktörler, değerlendirmenin genel esasları, besin teknolojisinde temel işleme şekilleri, teknolojik ürünlerinin kalitesi ve etkileyen faktörler, değerlendirme mikroorganizmalar, konserve yapımı, meyve suyu üretimi, kurutma, dondurma ve dondurarak muhafaza, fermantatif değerlendirme.
SEÇMELİ DERS
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Toplam Ders Saati |
Ders Kredi |
AKTS |
LT3 211 |
GIDA TEKNOLOJİSİ |
2 |
0 |
2 |
2 |
4 |
Gıdaların kimyasal bileşimi. Su, protein, yağ ve mineral maddeler. Enzim, vitamin, renk, tat ve koku maddeleri. Gıdaların bozulması. Gıdaların muhafaza yöntemleri,Gıda katkı maddeleri. Konserve meyve suyu üretim teknolojisi. Hububat, bitkisel yağ, çay, şeker, et ve mamulleri, fermantasyon teknolojisi.